Indemnització per soroll

Condemnat un ajuntament a compensar una veïna pels sorolls de les atraccions instal·lades al costat de casa seva durant les festes

Indemnització per soroll

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJ) ha condemnat l'Ajuntament de Vigo a indemnitzar una veïna per la vulneració dels seus drets a la intimitat personal i familiar i a la inviolabilitat del domicili, a causa del soroll que generaven diverses instal·lacions de les vacances de Nadal situades al costat del seu domicili.

Tot i que el jutge va desestimar la demanda, el TSJ analitza la suposada vulneració d'aquests drets fonamentals invocats en el recurs interposat per la veïna. Assenyala que per estimar aquest tipus de demandes s'han de complir els requisits següents:

1. Que el soroll suportat s'hagi mantingut al llarg del temps. En aquest cas, l'acte de Nadal va durar dos mesos, la qual cosa es considera d'entitat suficient.

2. Que el soroll hagi estat prou intens com per a superar els límits del que és humanament tolerable. En aquest punt, tant l'informe aportat per l'ajuntament com l'aportat pel veí acrediten que els nivells de soroll superaven els establerts en la normativa aplicable.

No només es considera inactivitat l'abandonament total de competències reconegudes a l'Administració Pública en matèria de control de la contaminació acústica, sinó també el fet que l'activitat administrativa no hagi estat prou eficaç i contundent per aconseguir el respecte als límits fixats per la normativa sectorial, ja que existeix el deure dels poders públics de garantir-nos el gaudi del nostre mínim descans i tranquil·litat, que és l'interès jurídic que preval més digne de protecció.

No obstant això, redueix la indemnització dels 1.640 euros sol·licitats (que és el que costaria el lloguer d'una casa de les mateixes característiques i situació durant aquest període) a 600 euros, ja que no aporta cap prova que acrediti aquesta quantitat, de manera que la indemnització s'atorga com a dany moral, pel simple fet d'estar sotmesa contínuament a soroll.

Si heu patit un perjudici del qual pugui derivar-se la responsabilitat de l'Administració, els nostres professionals poden exigir les responsabilitats corresponents per al rescabalament del dany causat.