És un fals autònom

Si una empresa té treballadors autònoms que no es distingeixen dels treballadors de la seva plantilla, són falsos autònoms...

És un fals autònom

Encara que les parts subscriguin un contracte de prestació de serveis, l'acord assolit no preval sobre la realitat de la relació que tenen en la pràctica. En conseqüència, és irrellevant que una relació s'emmarqui com a mercantil: per determinar si la relació és a compte d'altri o mercantil, s'analitzaran les característiques de la prestació de serveis.

Per comprovar si un autònom ha de ser un treballador amb relació laboral, la Inspecció analitzarà si existeix o no dependència entre les parts. Alguns indicis de l'existència de dependència són:

  • L'establiment d'un horari per part del contractant, l'assignació d'un lloc de treball fix en el lloc de treball o l'assistència regular del treballador per a la prestació de serveis.
  • L'organització del treball per part del contractista, donant instruccions als autònoms sobre com desenvolupar les seves funcions.
  • La periodicitat en el pagament del seu salari.
  • Assignació de clients o determinació de preus.

Així mateix, s'analitzarà si hi ha alienitat. Quan n'hi ha, els mitjans utilitzats per a la prestació de serveis els aporta l'empresa, de manera que l'activitat es desenvolupa sense cap risc per al treballador (és a dir, l'empresa obté els beneficis derivats de la seva prestació de serveis i també pateix les pèrdues). Alguns indicis d'alienitat són:

  • Que el treballador utilitzi software o material amb la marca o logotips de l'empresa contractant.
  • Que utilitzi un vehicle de l'empresa, equips de treball o eines facilitades pel contractista sense que se li cobri un cànon per fer-ne ús.
  • Que es pagui el sou, encara que no s'hagin assolit els objectius.
  • Que no pateixi les pèrdues econòmiques derivades del retard en un pagament.
  • Que els beneficis obtinguts es posin automàticament a disposició de l'empresa (per exemple, quan és l'empresa qui cobra directament al client de l'autònom).

En el cas que un treballador autònom o TRADE sigui considerat com a fals treballador autònom, l'empresa s'enfronta a multes, a l'alta d'ofici del treballador en el Règim General de la Seguretat Social i a l'ingrés de cotitzacions no pagades amb recàrrec.

 

Els nostres professionals us informaran sobre qualsevol dubte sobre els treballadors autònoms i sobre les diferències entre les relacions mercantils i laborals.