Procediment penal. Recuperació i decomís d'actius

Nova normativa europea en matèria de seguiment i identificació, embargament, decomís i gestió de béns en el marc del procés

Procediment penal. Recuperació i decomís d'actius

Entra en vigor la Directiva Europea 2024/1260 sobre recuperació i decomís d'actius. Els estats membres tenen fins al 23-11-2026 per transposar-la a la seva legislació.

S'aplica a les infraccions penals comeses en el marc d'una organització delictiva i a qualsevol infracció penal establert en altres actes jurídics de la Unió.

A) Seguiment i identificació Facilitar la cooperació transfronterera, adoptant mesures de recerca que permetin el seguiment i la identificació ràpida de:

- instruments, productes o béns que siguin o puguin ser objecte d'una resolució d'embargament o decomís;

- actius, si la possible infracció penal pot generar un benefici econòmic substancial. 

Això s'ha de fer a través d'un òrgan de recuperació d'actius creat per cada Estat membre. Poden negar-se a facilitar la informació requerida si suposen que poden:

- perjudicar els interessos fonamentals de seguretat nacional;

- comprometre una investigació en curs o una operació d'intel·ligència criminal;

- ser clarament desproporcionat o irrellevant respecte a les finalitats per a les quals ha estat sol·licitat.

B) Embargament. S'han de prendre les mesures necessàries per permetre l'embargament de béns que sigui necessari per garantir un possible decomís dels béns. Aquestes mesures són resolucions d'embargament i altres mesures immediates.

C) Decomís Prendre mesures per procedir al decomís dels béns en els casos següents:

• Total o parcial, dels instruments i productes derivats d'una infracció penal, o dels béns el valor dels quals correspongui als instruments o productes anteriors, després d'una sentència condemnatòria ferma, que al seu torn pugui resultar d'un procediment en absència de l'imputat.

• De productes del delicte o de béns el valor dels quals correspongui als productes que siguin transferits a tercers per una persona sospitosa o acusada o adquirits per tercers d'una persona sospitosa o acusada, sense perjudici dels drets de tercers de bona fe.

• Total o parcial, ampliat a béns pertanyents a una persona condemnada per una infracció penal quan el delicte comès pugui donar lloc, directament o indirecta, a un benefici econòmic i l'òrgan jurisdiccional hagi dictaminat que els béns provenen de conductes delictives.

• D'instruments, productes o béns sense sentència condemnatòria per no poder continuar el procés penal incoat.

• De patrimoni no explicat vinculat a una investigació d'una infracció penal, sempre que l'òrgan jurisdiccional nacional hagi dictaminat que deriven de conductes delictives en el marc d'una organització delictiva que puguin donar lloc a un benefici econòmic substancial.

L'execució d'una mesura de decomís no ha de perjudicar el dret a la indemnització de les víctimes. I ha de ser possible utilitzar els béns decomissats, si escau, amb finalitats d'interès social o públic.

D) Gestió Els Estats membres han de prendre les mesures adequades per:

a) Vetllar per la gestió eficient de les entitats, com les empreses que han de romandre en funcionament.

b) Impedir, en el curs de l'alienació de béns, que les persones condemnades en el procés penal en què s'hagi embargat l'immoble puguin adquirir-los.

c) Garantir la gestió eficaç dels béns embargats i decomissats fins a la seva alienació després d'una resolució de decomís ferma.

d) Vetllar perquè les autoritats valorin sense dilació les circumstàncies específiques d'aquells béns que poguessin ser objecte d'una resolució de decomís.

e) Exigir que les despeses de gestió dels béns embargats siguin a càrrec del titular real.

f) Assegurar-se que els béns objecte d'una resolució d'embargament puguin transferir-se o vendre's abans que s'emeti una resolució de decomís ferma.

Una autoritat actuarà com a òrgan de gestió d'actius amb l'objectiu de gestionar els béns embargats i decomissats fins a la seva alienació.

E) Salvaguardes. S'ha de garantir:

• Que les resolucions d'embargament, decomís i venda anticipada es comuniquin sense dilacions indegudes a la persona afectada.

• Que les persones afectades per les resolucions d'embargament i decomís tinguin dret a la tutela judicial efectiva (jutge imparcial, dret d'apel·lació, etc.).