Canvi de permís de conducció a l'estranger

Denegat per no estar acreditada la seva autenticitat encara que les actuacions penals per falsedat documental s'arxivessin

Canvi de permís de conducció a l'estranger

Es desestima el recurs contra la denegació de l'intercanvi de permís de conduir veneçolà a Espanya per considerar que el permís presentat era fals.

L'interessat va sol·licitar el canvi per l'equivalent a Espanya, però per a la Guàrdia Civil el permís presentat era fals i es va obrir un procés penal per documentació falsa.  No obstant això, es va determinar el sobreseïment del cas, per absència d'autor conegut, tot i que la Direcció General de Trànsit (DGT) va negar el canvi.

Per a la DGT, no es pot deduir que es tracti d'un document autèntic, ja que de l'examen de les actuacions es desprèn que el permís presentat no reunia els requisits d'autenticitat i validesa exigits per la normativa espanyola.

L'interessat va recórrer aquesta determinació davant la justícia ordinària, però els tribunals han desestimat el seu recurs.

El Reglament General de Conductors estableix la validesa a Espanya dels permisos de conduir concedits a particulars en els acords internacionals dels quals Espanya és part. També estableix que el titular d'una llicència o permís de conduir autèntic, vàlid i vigent expedit per un dels estats podrà canviar la seva llicència o permís de conduir per l'equivalent de l'altre estat, sempre que estableixi la seva residència normal en aquest estat després d'obtenir-la. Consideren que l'acomiadament de la causa penal es deu a l'absència d'un autor conegut (concretament, es refereix a l'existència d'un o més grups organitzats), la qual cosa no implica que hagi de considerar-se un document autèntic i vàlid, requisits exigits per la normativa espanyola.

Tot i que precisament amb Veneçuela es va signar l'Acord de Caracas 16-5-2005 entre els dos Estats, aquest estableix que, en cas de dubtes sobre l'autenticitat del permís, l'Estat on se sol·licita l'intercanvi pot requerir opcionalment a l'Estat emissor del document que verifiqui l'autenticitat del permís.

Tot i que no afecta el cas per motius temporals, recordem que l'Acord de Caracas 16-5-2005 ha estat suspès en diverses ocasions perquè es considera des d'Espanya que la documentació de permisos a Veneçuela no ofereix garanties suficients.

Els nostres professionals estan a la vostra disposició per ajudar-vos en les actuacions i procediments que puguin ser rellevants.