Hipoteca Clàusula abusiva de despeses

El termini per reclamar el que s'ha pagat indegudament comença a córrer quan la clàusula es declara nul·la

Hipoteca Clàusula abusiva de despeses

Un consumidor va reclamar judicialment la nul·litat d'una de les clàusules del préstec hipotecari que havia signat amb un banc per ser abusiva.

Aquesta clàusula preveia el pagament de totes les despeses generades pel contracte de préstec. Així mateix, va reclamar la devolució de les quantitats que havia pagat indegudament (despeses notarials, registrals i de gestoria, més els seus interessos legals des de la data en què va fer aquests pagaments).

El jutge li va donar la raó, però el banc va recórrer a l'Audiència Provincial i va declarar que, tot i que la clàusula era abusiva, l'acció de reclamació de les quantitats pagades per aquestes despeses havia prescrit.

La qüestió determinant és quan comença a córrer el termini per reclamar aquestes quantitats. El consumidor va recórrer al Tribunal Suprem (TS) entenent que aquesta acció no havia caducat perquè el termini comença a comptar el dia en què es declara nul·la la clàusula, ja que abans no es pot reclamar, mentre que l'Audiència Provincial havia entès que el termini comença a comptar el dia en què es fa el pagament.

El Tribunal Suprem va plantejar als tribunals europeus una resolució prejudicial, que van respondre que aquest termini comença a transcórrer quan la sentència que declara la nul·litat de la clàusula és ferma, ja que és el moment en què el consumidor pot prendre consciència de la irregularitat de la clàusula. No obstant això, l'entitat bancària sempre pot demostrar que el consumidor podia ser conscient prèviament d'aquest caràcter abusiu i fixar així l'inici del càlcul en un moment diferent.

En conseqüència, en aplicació d'aquesta doctrina, el Tribunal Suprem acaba de confirmar el recurs del consumidor, assenyalant que, excepte en aquells casos en què l'entitat acrediti que aquest consumidor concret podria haver sabut que la clàusula de despesa era abusiva en una data anterior, el dia inicial del termini de prescripció de l'acció de restitució de les despeses hipotecàries abonades indegudament per un consumidor és el de la fermesa de la sentència que declara la nul·litat de la clàusula que obligava a aquests pagaments.

Els nostres professionals estan a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte que tingueu respecte a les cobertures de la vostra assegurança i exercir si cal les accions que puguin correspondre en la defensa dels seus drets.